A Consyst Business Group szakemberei befejezték a speciális LanCashManagement megoldás bevezetésének második fázisát a Szentpétervár Bankban. A rendszert az ATM befizetések kezelésére, operatív tervezésre és a bankfiókokban illetve készpénzközpontokban történő készpénzforgalom-kezelésre tervezték. A szakemberek a szoftver modulok teljes fejlesztési és felszerelési munkálatait befejezték. A megoldás nagymértékben egyszerűsítette a készpénzforgalom irányítását és lebonyolítását.

A Microsoft Dynamics AX alapú megoldás egy olyan előrelátó kézpénzkezelési modell, amely, figyelembe véve a bejövő és kimenő készpénzforgalmat, lehetővé teszi a készpénzáram egyensúlyának optimális szinten tartását. Emellett, a program képes kiszámítani a befolyó pénzek összegét illetve a műveletek optimális idejét, figyelembe véve a szállítási költségeket és az eredménytelen pénzhasználat költségeit is.

A Consyst Business Group szakemberei emellett kifejlesztettek egy új funkciót, melynek segítségével a rendszer ellenőrzi a készpénzközpontokba befolyó pénzek mozgását. A LanCashManagement képes a megmaradó összegek ellenőrzésére, és kiszámítja a várható készpénzszükségletet, bankjegyekben és pénzérmékben egyaránt. A szoftver automatikusan kikalkulálja, hogy a készpénzközpontba az előrejelzések alapján beérkező készpénzt hova (ATM kazetta, Központi Bank, egyéb) és milyen összegben kell elhelyezni. A rendszer a pénzalap összegét is megállapítja (minden címlet tekintetében) ahhoz, hogy a megfelelő összegeket szükség esetén (ha a várható bevétel nem fedezi a várható szükségleteket) át lehessen csoportosítani a központi bankba vagy a bankból a készpénzközpontokba.

Pavel Filimonenok, A Szentpétervár Bank alelnöke: „A készpénzforgalom hatékony irányítása egy kereskedelmi bank esetében sok tényező figyelembe vételét igényli. A bankok folyamatosan arra törekszenek, hogy csökkentsék a készpénzforgalmat, és ezzel minimalizálják a műveleti költségeket. Emellett viszont törekedni kell egy magas színvonalú készpénzforgalmi ügyfélszolgálat kiépítésére is.

A LanCashManagement első fázisának eredményeképpen jelentős gazdasági eredményeket értünk el, ezért úgy döntöttünk, hogy belevágunk egy olyan rendszer kiépítésébe is, mely lehetővé teszi a készpénzeszköz hatékonyabb kezelését nemcsak az ATM hálózatokban, hanem a teljes banki rendszeren belül. Ma már egy olyan információs rendszerrel rendelkezünk, amely lehetővé teszi a magas szintű operatív tervezést és a készpénzforgalom hatékony kezelését.”