A “Consyst Business Group” befejezte a költségvetés tervezésének és a vezetői beszámoló konszolidációjának globális optimalizálását Délkelet-Európa egyik legnagyobb vertikálisan integrált energiaipari vállalatában – a NIS cégcsoportban (szerb olajipar).

Az orosz tanácsadó cégcsoport 2013-ban bevezette a NIS cégnél az Oracle Hyperion Planning-en alapuló vállalati rendszert. Azóta a partnerek közösen támogatják és fejlesztik a programot. A projekt lehetővé tette az ügyfél számára, hogy a rendszerben a jelentési időszak zárási idejét 1,5 órára csökkentse.

Bevezetése óta a NIS vállalatcsoport modellje jelentősen kibővült. A csoport vezetősége úgy döntött, hogy meghívja a “Consyst Business Group” csapatát a jelenlegi modell átalakítására és optimalizálására a rendszer költségvetési és vezető könyvelési folyamatainak felgyorsítása érdekében.

A “Consyst Business Group” csapat számára a következő célokat tűzték ki: csökkenteni kell a modell újraszámításának idejét a jelentési időszak lezárására 1,5 órára, csökkenteni kell az adatbázis méretét (sikerült 20-adára csökkenteni), és növelni kell a rendszer elérhetőségét a felhasználók számára az éjszakai karbantartási munkák időtartamának csökkentésével.

Érdemes megjegyezni, hogy az optimalizálás az Oracle Hyperion Planning új verziójára való áttérés után volt lehetséges 2018-ban. Mivel a számítások üzleti logikája nem változott, a rendszer átalakításához szükség volt a műszaki megoldások felülvizsgálatára az új verzióban megjelenő funkcionalitás használatával.

A tervezési és jelentéstételi rendszer aktív felhasználóinak száma a szerbiai NIS gazdasági osztályainál dolgozó 350 szakember. A projekt eredményeként az ügyfél alkalmazottainak sokkal több ideje volt egyeztetni a vezetői beszámolókokat az IFRS-szel, elemzést végezni, vezetői döntéseket hozni és forgatókönyvet modellezni.

A refaktorálás további eredménye a rendszer későbbi fejlesztésének lehetősége volt, nagyobb sebességgel, a teszteléshez és a rutinszerű eljárásokhoz szükséges idő csökkentésével. A NIS vállalatcsoport vezetősége fontosnak tartja ezt a lehetőséget egy gyorsan változó gazdasági környezetben.

Daniil Bazdyrev, a Gazdasági és a Vállalati Tervezési Osztály vezetője, a NIS Csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettese: “A vállalati rendszer támogatásának és fejlesztésének keretein belül együttműködünk a “Consyst Business Group” céggel, és a projektcsapattal hatékonyan vezetjük be a szükséges változtatásokat. Az Oracle Hyperion Planning modell átalakításának eredményeként sikerült optimalizálni a rendszer működését, és gyorsítani a költségvetési munkafolyamatokat, valamint a NIS csoport vezetői eredményének létrehozását, ami jelentősen megtakarítja a munkaerőköltségeket a teljesítményeredmények előrejelzéseivel és a jelentések kialakításával kapcsolatosan.”

Mihail Perkov, a “Consyst Business Group” vezérigazgató-helyettese: “A NIS csoport projektje fontos a “Consyst Business Group” nemzetközi projektek tapasztalatainak fejlesztésében. Hálásak vagyunk kollégáinknak a bizalomért, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy további előnyöket szerezzünk az ügyfél számára a rendszer további fejlesztésével.”

 

A NIS csoportról

            A NIS cégcsoport az egyik legnagyobb vertikálisan integrált energetikai rendszer Délkelet-Európában. A NIS jelenleg Szerbia egyik legsikeresebb vállalata, valamint az állami költségvetés bevételeinek legnagyobb forrása. A cég fő tevékenysége az olaj és a földgáz felkutatása, kitermelése és feldolgozása, finomított termékek széles választékának értékesítése, valamint a petrolkémia és az energia területén megvalósuló projektek megvalósítása. A cég székhelye és fő termelési létesítményei a Szerb Köztársaságban találhatók. Ezek az olaj- és gázmezők, a “Pancevo” olajfinomító, az olajraktárak és a benzinkutak hálózata. A NIS többségi részvényese 56,15%-os részesedéssel az orosz “Gazprom Neft” vállalat. A második legnagyobb, 29,87%-os részvénycsomag a Szerb Köztársaság tulajdonában van. A többi részvény magánszemélyek, a cég jelenlegi és egykori alkalmazottai, valamint egyéb kisebbségi részvényesek birtokában van. A cég részvényeit a belgrádi tőzsdén jegyzik.

 A “Consyst Business Group”-ról

            A “Consyst Business Group” egy orosz tanácsadó csoport, az informatikai tanácsadás, üzleti tanácsadás és egyedi fejlesztések piacának egyik vezetője. A LANIT Cégcsoport és a Systematika Cégcsoport eszközei alapján jött létre. A RAEX 2019-es adatai szerint a csoport az első 10 legnagyobb tanácsadói csoport és vállalat között szerepel Oroszországban, és a 4. helyet foglalja el az informatikai tanácsadásban (vezetői tanácsadás). A csoport irodái 11 városban is megtalálhatók, köztük Moszkvában, Szentpéterváron, Belgorodban és Budapesten, a dolgozók létszáma meghaladja a 700 főt.

 

Elérhetőség:

“Consyst Business Group” Sajtószolgálat

Shustval Ludmila

+7 904 335 6711

pr@cbgr.ru