A Consyst Business Group a Kaspersky Lab-bal együttesen a TAdviser csúcstalálkozóján, 2019. május 29-én Moszkvában arról beszélt, hogyan lehet automatizálni egy orosz eredetű globális vállalat külföldi divízióit úgy, hogy ezt aztán ne kelljen megbánni.

Az év egyik legnagyobb informatikai konferenciájának keretein belül – a TAdviser csúcstalálkozóján, az orosz nagyvállalatok és kormányzati szervek informatikai igazgatói megvitatták az üzleti és kormányzati hatékonyság növelését az informatikai technológiák segítségével, valamint megismerkedtek a fejlett fejlesztésekkel és megoldásokkal a piacon.     

Dmitry Samoylov, a Kaspersky Lab vezető informatikai partnere jelentést készített a külföldi divíziók automatizálásának megközelítéséről. Dmitry beszélt az üzleti kihívásokról, amelyeket a vállalat a bevezetési projekt kezdete előtt állított fel, illetve a szoftverplatform és a rendszerintegrátor kiválasztásának előfeltételeiről. Az előadó a projektek során kidolgozta az informatikai és pénzügyi részlegek informatikai architektúráját és átalakítását, illetve a 31 országban 35 irodát lefedő globális program kiszervezésének és időközi eredményeinek jellemzőit.

A felemelkedés időszaka után, amikor a vállalat új piacokra lépett és új irodákat nyitott, a Kaspersky Lab nehézségekbe ütközött a konszolidált vezetési jelentések elkészítésében. Szükséges volt az irodákban végzett számviteli, adóügyi és vezetési számviteli feladatok szabványosítása és automatizálása, amelyek nagysága, a folyamatok érettségi foka és a saját informatikai és pénzügyi csapata különbözik.

A világ számos országában nyomon követhető adószámviteli és -ellenőrzési követelmények szigorítása új kihívásokat is jelent az automatizálásban, amely az állami adórendszerekkel való integrációra vonatkozó specifikus megoldások bevezetését teszi szükségessé. A Kaspersky Labs-nak olyan megoldásra lett szüksége, amely rugalmasan támogatná az üzleti stratégia lehetséges változásait, és támogatná a különböző országokban a jogszabályok sajátosságait. Ezeket a követelményeket a Microsoft Dynamics AX teljesítette.

Dmitry Samoilov, a Kaspersky Lab vezető informatikai partnere: “A Consyst Business Group-ot választottuk a külföldi irodák automatizálásához, hiszen számunkra fontos volt, hogy a vállalat nemcsak az informatikai tanácsadás, hanem a vezetői tanácsadás terén is szakértelemmel rendelkezzen. Együtt dolgoztunk ki egy olyan stratégiát, amelynek megfelelően a tevékenységeket szakaszokra bontottuk. Mindenegyes szakasz után rögzítettük az eredményeket és korrigáltuk a további irányt.”

Jelenleg Európa és Ázsia hat országában található irodák tartoznak a Kaspersky Lab egységes pénzügyi irányítási rendszerébe, aztán a többi ország következik. Ennek eredményeként jelentősen csökkent a menedzsment jelentési ideje. A replikációs sablon kifejlesztésének köszönhetően egy új iroda csatlakozása, jelentős helyi specifitás nélkül, körülbelül 3 hónapig tart.